Sprva smo različne programe (tečaji smučanja, poletne počitnice, šola košarke, košarkarski kampi, košarkarski turnirji) organizirali pod okriljem različnih športnih društev, klubov, zvez…, nato smo pa sklenili, da vse to organiziramo kot “svoje” društvo. Tako je januarja 1998 nastalo ŠD Sonček. Društvo je ime dobilo po maskoti – Sonček, ki je bila velikokrat prisotna na različnih programih.
 
Danes že preko 20 let v Mestni občini Nova Gorica odlično promoviramo šport za mlade. Osrednja – glavna dejavnost ŠD Sonček – je Poletje ob Soči (junij-september), kjer številnim otrokom omogočimo čudovite športne počitnice ob reki Soči, prav tako več kot desetletje tudi otrokom iz SOS centra Sarajevo in otrokom iz socialno ogroženih družin.  Vrhunec dejavnosti ŠD Sonček pa je vedno ob koncu leta, ko organiziramo sedem dnevni mednarodni otroški košarkarski festival – SONČKOV DAN, kjer sodeluje preko 120 ekip (okoli 2000 otrok) iz desetih držav, gostje so velika imena iz sveta športa, … 
 
Lahko se pohvalimo, da je ŠD Sonček leta 2011 kot nagrado za uspešno delo, prejel Bloudkovo priznanje, najvišje priznanje na področju športa v Sloveniji.